През октомври 2012-а година американката Лорън Уосър изпада в дълбока депресия.

...
През октомври 2012-а година американката Лорън Уосър изпада в дълбока депресия.
Коментари Харесай

Лорън Уосър - манекенката със златните крака

През октомври 2012-а година американката Лорън Уосър изпада в дълбока меланхолия. Тя е издирван модел на върха на кариерата си - и внезапно се разболява тежко. Последствията от болестта трансформират живота ѝ дотам, че тя нееднократно изпитва желанието просто да го приключи.

Десет години по-късно дамата написа есе за списание " Vogue ", в което споделя за претърпяното. " Когато се разсъниха с непоносими болки от изкуствената кома, напряко не можах да се позная. Цялата ми еднаквост беше отнета - красотата и тялото ми, които - както си мислех тогава, ме бяха създали това, което съм. "  

Лекарите оповестяват на Лорън Уосър, която тогава е на 24 години, че има гангрена на единия крайник и той би трябвало да бъде ампутиран. Но по какъв начин се стига до такава степен?

На трети октомври 2012-а година тя е открита в безсъзнание в дома ѝ, след което е откарана в болница. Там ѝ слагат диагнозата " синдром на отровен потрес " - положение, провокирано от прекалено високата централизация на бактерии в организма. Това може да се случи в това число при потреблението на тампони. Последиците за Лорън били ужасни - два сърдечни пристъпа и бъбречна непълнота. Шансовете за оцеляването ѝ били оценени едвам на един %.

Между депресията и самолюбието

Първоначално новата действителност ѝ се сторила невъзможна. Уосър била прекарала живота си в света на модата, нейните родители също били модели. Тя се появила за пръв път на фотография в италианското издание на " Vogue " като двумесечно бебе с майка си. В Калифорния се трансформирала в супермодел от ранга на Наоми Кембъл и Синди Крауфорд.

В есето си тя споделя какъв брой тъгувала за крайници си и се питала за какво и по какъв начин се е случило всичко това. " Мислех, че в никакъв случай повече няма да бъда обичана. Мислех си, че към този момент няма да бъда мечтана. И бях сигурна, че светът на модата няма да ме одобри повече. "

Лорън Уосър през октомври 2022-а годинаСнимка: Willy Sanjuan/Invision/AP/picture alliance

Тя изпаднала в дълбока меланхолия и даже мислела за самоубийство. Но любовта към по-малкия ѝ брат, който тогава бил на 13 години, и вярата ѝ в себе си предотвратили най-лошото. Лорън Уосър почнала да се бори. " Трябваше да се принудя да навляза надълбоко в себе си, с цел да открия, че хубостта не е единствено във външността, а и в метода, по който влияем на другите и света. " Това осъзнаване ѝ помогнало да одобри ориста си.

Посоката е единствено напред!

Когато няколко години по-късно изгубила и другия си крайник, Лорън към този момент се чувствала доста по-силна - искала да гледа напред и да превърне нещастието си в своя запазена марка. Уосър решила, че протезите, които би трябвало да носи, ще бъдат специфични - общоприетите медицински модели не били вид за нея. " Винаги съм обичала златото, по тази причина взех решение да направя от краката си бижута, умишлено да основа нещо, което хората да виждат и да му се възхищават. Резултатът, съгласно мен, е много непосредствен до изкуството ", написа Уосър във " Vogue ". Планът ѝ бил толкоз сполучлив, че тя отново изгряла на стилния подиум и получила прякора " момичето със златните крайници ". Тя дефилира още веднъж за огромни фешън марки като Louis Vuitton или Dolce&Gabbana, редовно се появява във " Vogue " и " Elle ".

На ревюто на Louis Vuitton през май 2022-а годинаСнимка: Patrick T. Fallon/AFP/Getty Images

В есето си Уосър се връща към финала на ревюто на пролетната сбирка на Louis Vuitton. " Като рицар в блестящи доспехи - по този начин се усещах при закриването на ревюто в Сан Диего през май предходната година. Излязох в дълго до земята сребристо палто, краката ми под сребристите къси панталони блестяха в златисто като вечерна светлина. " Последвали други нейни запаметяващи се изяви, а тя се впуснала да употребява статута си в света на модата, с цел да даде ново определение на хубостта и да упорства за приемане на разнообразието.

В мир със себе си

" През последното десетилетие следих по какъв начин браншът стана по-либерален, но не си правете неправилни изводи - трябваше настойчиво да се боря за мястото си ", обобщава тя.

Тук ви предлагаме да видите едно видео на Дъждовни води за другите манекенки: 

Различни, само че красиви. Вижте тези фотомодели:

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Чрез известността си Уосър се стреми и да увеличи здравната култура на дамите, загатва и постоянно премълчаваните опасности от така наречен женски хигиенични артикули. " Трябва да има повече информация за това какво може да се случи, когато се употребяват тампони. И отговорността за това би трябвало ясно да се носи от фирмите ", упорства Уосър. Тя дава образец с предизвестията върху  цигарените кутии и споделя, че същите условия би трябвало да бъдат прилагани и към хигиеничните артикули.

Десет години след удара на ориста Лорън Уосър е в мир със себе си. " Аз съм като всички други. Мога да се облека всячески. Мога да върша всичко. Единствената разлика? Моите крайници са от злато. Като лесбийка считам, че всеки заслужава да има някого, който му подхожда и който го кара да се усеща специфичен и обичан. Всички ние сме човешки същества и би трябвало да бъдем одобрявани от всекиго такива, каквито сме. "  

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР